Wino hiszpańskie

Wino białe czy czerwone? Na co zwracać uwagę dobierając wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała także do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten rewelacyjny trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do posiłków nie jest nadmiernie rozbudowana. Podpowiadamy jakie wino pasuje do jakich posiłków.

Wino różowe

Jakie wino pasuje do past?
Makarony najodpowiedniej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najprawidłowiej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić także z winem różowym.

wino bag in box

Z którym winem podawać ryby?
Stara zasada powiada, iż do ryb najpoprawniej pasuje wino białe. Warto niemniej jednak pamiętać, iż nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli podajemy gościom zupę rybną, możemy podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest niemniej jednak jeden: ma obowiązek to być wino lekkie.

Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym przypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu serwować wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wkracza tylko wino czerwone. Cielęcina może być serwowana czy też z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.